Μετράμε αντίστροφα πλέον για τα εγκαίνια ενός σπουδαίου μουσείου, στον ιερό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας, που θα εκτείνεται σε 1000 τετραγωνικά μέτρα και θα καλύπτει όλον τον Μικρασιατικό Ελληνισμό, με κειμήλια που έχουν συγκεντρωθεί και θα φέρνουν στο νου μνήμες, συγκίνηση και θα ζωντανεύουν τις Αλησμόνητες Πατρίδες
«Δημιουργούμε αυτό το Μουσείο που θα καλύψει την Ιστορία όλου του Προσφυγικού Ελληνισμού. Θα είναι κάτι το ξεχωριστό για εμάς και το γήπεδο μας».
Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, από τότε που ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίαζε στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης, την ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού. Μια ιδέα ιδιαίτερα ξεχωριστή και σημαντική όπως τόνιζε (τότε) ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ, όπου στόχος θα ήταν, να ζωντανέψουν οι Αλησμόνητες Πατρίδες, εντός του Κέντρου Αθλητισμού Μνήμης και Πολιτισμού «Αγία Σοφία» στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Αυτή η ιδέα λοιπόν όχι μόνο παίρνει σάρκα και οστά αλλά πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για να γίνουν τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού το οποίο είναι στημένο και έτοιμο σχεδόν στο 100% και μένει η απόφαση του Τίγρη, για το πότε θα ανοίξει τις πύλες του.
Θα είναι το πρώτο σύγχρονο μουσείο που θα συνδέει όλο τον Μικρασιατικό Πολιτισμό
«Το μουσείο θα είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα εκτείνεται σε 1000 τετραγωνικά μέτρα στο γήπεδο της ΑΕΚ», εξηγούσε πρόσφατα η πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού κ. Έφη Μαυροπούλου. Ένα μουσείο, που θα περιλαμβάνει αμέτρητα κειμήλια που έχουν συγκεντρωθεί, τα οποία έχουν ιδιαίτερη αξία, όχι μόνο ιστορική, αλλά και συναισθηματική.
Καθώς, πίσω από κάθε αντικείμενο - κειμήλιο, κρύβεται μία συγκινητική ιστορία που θα φέρνει στο νου μνήμες και συγκινήσεις. Και θα ζωντανεύει τις Αλησμόνητες Πατρίδες εντός των τειχών ενός γηπέδου που φέρει το όνομα Αγιά Σοφιά, του Ναού της Κωνσταντινούπολης. Και όλα τα παραπάνω θα συμβαίνουν, ακριβώς 100