Οι βάσεις για σωστή τακτική νοοτροπία, είχαν μπει από τον Ζοσέ Μοράις. Τα κακώς κείμενα του Κετσπάγια, τα είχε διορθώσει ο Πορτογάλος. Υπήρχαν όμως κάποια συστατικά που έλειπαν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα άσχημα αποτελέσματα της εποχής Μοράις. Αυτά τα στοιχεία θέλησε να βάλει άμεσα στο παιχνίδι ο Μανόλο Χιμένεθ. Και τα είδαμε τόσο στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, όσο και στη Λιβαδειά. Ποια είναι αυτά; Ταχύτητα, δεύτερες μπάλες και πίεση. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, οι λέξεις rapido(γρήγορα), second balls (δευτερες μπαλες) και press (πιεση), ήταν αυτές που ακούγονταν από το στόμα του Ισπανού τεχνικού. Επίμονα. Επιτακτικά. Αδιαπραγμάτευτα. Είναι και αυτά για τα οποία καθημερινά φωνάζει στα Σπάτα. Η ΑΕΚ αρχίζει σιγά σιγά να τα βγάζει στο παιχνίδι της, με τους ποδοσφαιριστές να… πιέζονται συνεχώς να κάνουν τις συγκεκριμένες λέξεις, βίωμα. Και μέσα σε μία εβδομάδα, φαίνεται ο Χιμένεθ να το καταφέρνει. Μένει ακόμα, όπως είπε και ο ίδιος, να βάλει και τη λέξη: διάρκεια, στο παιχνίδι, προκειμένου η ΑΕΚ να αλλάξει ολοκληρωτικά αγωνιστικό πρόσωπο.
Η διαχείριση του αγώνα
Η βασική διαφορά του Μανόλο Χιμένεθ και του προκατόχου του, Ζοσέ Μοράις, δεν είναι η προπονητική παιδεία. Και οι δύο άλλωστε… απόφοιτοι μεγάλων ποδοσφαιρικών σχολών, που έχουν δουλέψει σε τεράστια ευρωπαϊκά κλαμπ. Ωστόσο, ο Ισπανός είναι «έτοιμος» προπονητής. Και αυτό φαίνεται στη διαχείριση του αγώνα. Εκεί όπου ο Πορτογάλος υστερούσε σημαντικά. Ένα χαακτηριστικό παράδειγμα της διαφοράς των δύο, είναι το χθεσινό ματς στη Λιβαδειά. Εκεί όπου ο τραυματισμός του Ντίας, μόλις στο 10 λεπτό (αντικαταστάθηκε στο 19’), ανάγκασε τον Χιμένεθ να αλλάξει άμεσα τα πλάνα του και όλο το… στήσιμο του αγώνα, όπως το είχε σκεφτεί από την Κυριακή το βράδυ.
Με δεδομένο ότι ο Ντίντακ απουσίαζε από την αποστολή, με την παρουσία του να έκανε πιθανώς πιο εύκολα τα πράγματα για τον τεχνικό της ΑΕΚ, έπρεπε να ληφθεί άμεσα μία απόφαση. Μπακάκης με ανάποδο πόδι και διατήρηση του 3-5-2 ή Μάνταλος και αλλαγή σε 4-2-3-1. Αφού σήκωσε και τους δύο για ζέσταμα, συμβουλεύτηκε τον Καλδερόν και τελικά προχώρησαν με την περίπτωση του Μάνταλου. Ένα πρώτο δείγμα πως ο Ισπανός μπορεί να ανταπεξέλθει άμεσα στα όποια απρόοπτα προκύψουν στο παιχνίδι, έχοντας όχι ένα, αλλά δύο έτοιμες εναλλακτικές επιλογές.
Παράλληλα, ένα ακόμα στοιχείο που έγινε αντιληπτό στο δεύτερο παιχνίδι του Ισπανού στον πάγκο της ΑΕΚ, ήταν η προετοιμασία που είχε γίνει. Με μία μόλις εβδομάδα στην Ελλάδα και ελάχιστες ημέρες να προετοιμάσει τον χθεσινό αντίπαλο, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Καλντερόν, είχαν μελετήσει καλά τον Λεβαδειακό. Χαρακτηριστικό είναι πως σε κάθε αλλαγή του Χριστόπουλου, ο Χιμένεθ συνομιλούσε με τον συνεργάτη του, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εκάστοτε παίκτης που έμπαινε στο γήπεδο, γνωρίζοντας ακριβώς τα χαρακτηριστικά που διέθετε. Και έδινε αντιστοίχως τις κατάλληλες οδηγίες στους παίκτες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου