Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
AEKΑΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ...ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

AEKΑΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ..

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2011

ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ..

Σ' αυτό το μεθυστικό ταξίδι ευρωπαϊκής καταξίωσης, η ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου και του μεγάλου Φράντισεκ Φάντροκ, έμοιαζε να έχει κάνει ήδη την υπέρβαση, αποκλείοντας κατά σειρά τη Διναμό Μόσχας, την -πρωταγωνίστρια εκείνη την εποχή και αήττητη επί πέντε συνεχόμενα χρόνια, στην έδρα της, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις- Ντέρμπι Κάουντι και τον Ερυθρό Αστέρα, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης.
Η κληρωτίδα, στη Γενεύη, έφερνε στο δρόμο του Δικεφάλου, μία ακόμα πανίσχυρη, εκείνη την εποχή, αγγλική ομάδα την ΚΠΡ (Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς). Το 3-0 του Λονδίνου, στον πρώτο προημιτελικό της 2ας Μαρτίου 1977, με δύο εύστοχα πέναλτι του αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας, Τζέρι Φράνσις και ένα του Σταν Μπόουλς, έμοιαζε σαν απαγορευτικό σήμα, σε βλέψεις για κάτι παραπάνω.
Για την ακρίβεια, όπως έλεγαν και μερικοί από τους πρωταγωνιστές, ίσως της σημαντικότερης ομάδας στην ιστορία της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ανατροπή και η πρόκριση, ήταν ένα μεγάλο στοίχημα με το Θεό!
Το υπέροχο βράδυ της 16ης Μαρτίου 1977, η ΑΕΚ κέρδισε αυτό το στοίχημα, κέρδισε πολλούς νέους οπαδούς και δημιούργησε ένα μύθο, που θα την ακολουθεί για πάντα. Ιδίως, στη συνείδηση όσων έζησαν εκείνες τις στιγμές.
Μόλις στο 11ο λεπτό, ο ασύγκριτος Θωμάς Μαύρος, μ' ένα ξερό σουτ, έξω από την περιοχή του Παρκ, έστειλε το πρώτο μήνυμα στους Άγγλους, γι' αυτό που ακολουθούσε. Στο 65ο, κι ενώ η ΑΕΚ είχε ήδη αρχίσει να πιέζεται από το χρόνο, ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός, όλων των εποχών, μ' ένα προσωπικό ρεσιτάλ, πίσω από το κέντρο, «κάρφωσε» για δεύτερη φορά τον Παρκ, βάζοντας «φωτιά» στην κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια και στην υπόθεση πρόκριση.
Το 3-0, με την Ένωση να κυριαρχεί στο γήπεδο, ήταν ζήτημα χρόνου. Ήρθε εννιά λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, με τον γίγαντα Μίμη Παπαϊωάννου, να χώνεται ανάμεσα στα θηρία της αγγλικής άμυνας και με μια ασύλληπτη κεφαλιά, να στέλνει τη μπάλα στο «παραθυράκι» του Παρκ.
Η ΑΕΚ είχε πετύχει ήδη έναν άθλο, παίζοντας μια θεωρητικά χαμένη πρόκριση, στην παράταση. Αντιλαμβανόμενος ότι η διαδικασία των πέναλτι, θα έκρινε τον τελικό νικητή, ο Φάντροκ, τρία λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης, προχώρησε σε μια ασυνήθιστη, για τα δεδομένα, αλλαγή.
Με την προτροπή και του Ανδρέα Σταματιάδη, πέρασε στη θέση του Λάκη Στεργιούδα, τον έμπειρο, αλλά «παγωμένο» από την απραξία, Νίκο Χρηστίδη, που «ειδικευόταν» στις αποκρούσεις πέναλτι. Λίγα λεπτά αργότερα και παρότι η ψυχοφθόρα διαδικασία άρχισε με χαμένο κτύπημα του Τάκη Νικολούδη, ο Τσεχο-Ολλανδός προπονητής θα δικαιωνόταν πανηγυρικά για την επιλογή του.
Ο Χρηστίδης απόκρουσε εντυπωσιακά το πέναλτι του Ίστοου και εκείνο του Γουέμπ, στέλνοντας την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και τον κόσμο στα ουράνια. Η ιστορία δεν γράφεται με τα «αν», αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις... Γιατί θα μπορούσε να γραφτεί εντελώς διαφορετικά, αν στο δρόμο της ομαδάρας του Φάντροκ, αντί για τη μεγάλη Γιουβέντους του Τραπατόνι και αστέρων, όπως ο Μπέντεγκα, ο Σιρέα, ο Ταρντέλι, ο Κάουζιο, ο Μπονινσένια, είχαν βρεθεί, είτε οι Βάσκοι της Αθλέτικ Μπιλμπάο, είτε πολύ περισσότερο οι Βέλγοι, την Μόλενμπεεκ. Στην πορεία των ετών, η Ένωση έχει καταγράψει κι άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, όμως η 16η Μαρτίου 1977, είναι αναμφίβολα η σημαντικότερη. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία στην ιστορία του συλλόγου, συνοδευόμενη από μια επική ανατροπή και ακολουθούμενη από μια τριετία τίτλων, εκπληκτικού ποδοσφαίρου και ετών, που όσοι τα έζησαν, σίγουρα τα αναπολούν.
 
16/03/77: ΑΕΚ-ΚΠΡ 3-0, στα πεν. 7-6
(11' και 65' Μαύρος, 81' Παπαϊωάννου)
Η σύνθεση της ΑΕΚ: Στεργιούδας (117' Χρηστίδης), Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου (115' Ζαρζόπουλος), Τσάμης, Τάσος, Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου, Μαύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΔΩ....

ΑΕΚ Σ ΑΓΑΠΩ !!

Ο ΝΤΕΜΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΑΕΚ..ΟΛΕ..

ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ !!

AEK-QPR 3-0 ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ..

O NTEMHΣ ΣΦΥΡΑΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ...

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..

ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..
29 MAIOY 1453 ΚΩΝ-ΠΟΛΗ - 20-7-1974 ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ..ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ..!!

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ΕΔΩ Ο ΝΤΕΜΗΣ..ΛΕΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.

ΣΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ  ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.
ΔΕΞΙΑ ..ΤΑΚΗΣ ΚΑΣΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..
Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΑΣ...

ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..
Η ΟΠΑΔΙΚΗ...ΜΑΥΡΗ Ή ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ..VIDEO ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ VIDEO ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ..ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ..

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ !!

AEKΑΡΑ MIA ZΩΗ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ( ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ) ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΥΤΕΡ..

ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ 2002