Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
AEKΑΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ...ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

AEKΑΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ..

Τετάρτη, Οκτωβρίου 20, 2010

11 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΥΚΑ ΜΠΑΛΡΛΟ...

Το όνομα του σε «πλημμυρίζει» με συναισθήματα. Στο άκουσμα του, έρχονται ξανά εκείνες οι εικόνες. Οι ένδοξες στιγμές, όταν η ιστορία είχε ανοίξει το βιβλίο της για να βάλει μέσα την ΑΕΚ ξανά και ξανά… Χάρη σε αυτόν έγιναν πολλά. Χάρη σε αυτόν μάθαμε πολλά. Χάρη σε αυτόν ο ΑΕΚτζης που τον έζησε ένιωσε περηφάνια και αυτοί που δεν τον πρόλαβαν ζουν με τον μύθο του. Ο Λούκας Μπάρλος ήταν κάτι παραπάνω από ένας πρόεδρος. Ηταν «ο θείος Λουκάς της ΑΕΚ»…
Πέρασαν 11 χρόνια κιόλας, από εκείνη την καταραμένη Τετάρτη που ο Θεός υποδέχθηκε κοντά του τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ. Στις 20 Οκτωβρίου του 1999 η ΑΕΚ πενθούσε γιατί έχασε τον άνθρωπο που την έκανε ακόμα πιο μεγάλη. Παραμονή του ευρωπαϊκού αγώνα της ΑΕΚ με την ΜΤΚ στην Βουδαπέστη για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στα 79 του άφησε την ΑΕΚ για πάντα «ορφανή». Την άφησε όμως στα χέρια του κόσμου της. Του κόσμου που την αγάπησε, την αγαπά και θα είναι εδώ για πάντα να την αγαπά. Αυτή είναι η «κληρονομιά» που άφησε στην ομάδα που έμελλε του αφιερώσει για πάντα το σύνθημα «ΑΕΚ – Μπάρλος, σύλλογος μεγάλος…».
Τα 8 χρόνια που έμεινε στην προεδρία της ΑΕΚ, η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη. Με αγάπη, μεράκι και πολλές θυσίες ο Μπάρλος γιγάντωσε το σωματείο που «κέρδισε» εκείνη την περίοδο εκατομμύρια οπαδούς… Νταμπλ το 1977, ημιτελικά Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1976/77, πρωτάθλημα το 1979, έργα των Προπυλαίων και της Σκεπαστής εξέδρας στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και θεμελίωση του κλειστού γηπέδου μπάσκετ.
Για όλα αυτά μέχρι και του σπίτι του υποθήκευσε για να έχει η ΑΕΚ τα… καλύτερα. Ευτυχώς δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν «ΑΕΚομετρα», γιατί ο θείος Λούκας θα είχε ξεφτιλίσει πολλούς «ΑΕΚαρες» και ας ξεκίνησε ως φίλαθλος του Αρη (έπαιζε στις Ακαδημίες του). Το τελευταίο νταμπλ της ΑΕΚ έχει την «σφραγίδα» του, η τελευταία μεγάλη ευρωπαϊκή πορεία έχει πάλι την «σφραγίδα» του. «Η ΑΕΚ είναι ότι σημαντικότερο είχα στην ζωή μου», «Ευχαριστώ τον Θεό για τις στιγμές που μου χαρίζει στην ΑΕΚ» έλεγε συχνά πυκνά όταν συγκινούνταν.


Και συγκινήθηκε πολλές φορές ο Μπάρλος… Όπως και όλη ΑΕΚ κάθε φορά που τον μνημονεύει. Από εκεί ψηλά μας προσέχει και μας αγαπά. Πληγώνεται και στεναχωριέται, γελά και πανηγυρίζει, όπως έκανε και εδώ κάτω μαζί με κάθε φίλο της ΑΕΚ. Ο θείος Λουκάς είναι εδώ μαζί μας για πάντα… Οδηγεί την σκέψη μας, το μυαλό μας και μας θυμίζει ότι η ΑΕΚ είναι τρία μαγικά γράμματα.

Η ιστορία του και οι επιτυχίες

Πριν το 1973 η Χούντα ήθελε να βάλει τον Μπάρλο στην ΑΕΚ. Η κατάσταση στην Ενωση ήταν δύσκολη, αλλά ο θείος Λουκάς δεν ήθελε έτσι… Τόνισε ότι θα αναλάμβανε την Ενωση μόνο με εκλογές. Και έτσι έγινε. Παίρνοντας το 58%, εξελέγη πρόεδρος στις αρχές του έτους. Ο συνδυασμός καλού ποδοσφαίρου και τίτλων ήταν βασικό συστατικό για την περίοδο που στην προεδρία της ΑΕΚ ήταν ο Λουκάς Μπάρλος. Από το 1974 έως και το 1981 η Ενωση απέδωσε ένα εκπληκτικό θέαμα (είχε και τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές για να το κάνει...) και κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, τις χρονιές 1978 και 1979, αλλά και ένα Κύπελλο το 1978, κατακτώντας έτσι το νταμπλ εκείνη την περίοδο. Κατά την διάρκεια της θητείας του «θείου Λουκά», ήρθε και η μεγαλύτερη νίκη επί του Ολυμπιακού, σε ένα ματς που ακόμα και τώρα αισθάνονται τυχεροί όσοι το παρακολούθησαν από κοντά... Ηταν την περίοδο του νταμπλ, όταν η ΑΕΚ συνέτριψε στον ημιτελικό του Κυπέλλου με 6-1 την ομάδα του Πειραιά.
Η πιο θαυμαστή πορεία της ΑΕΚ στην Ευρώπη, έγινε την εποχή του Λουκά Μπάρλου. Την περίοδο 1976/77 η Ένωση, έχοντας αποκλείσει διαδοχικά τις Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, φτάνει στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γιουβέντους. Μία σεζόν αργότερα, έρχεται η ώρα για μία από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της ΑΕΚ στην Ευρώπη. Σε ένα γεμάτο γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας, ο «δικέφαλος» διασύρει την Πόρτο με 6-1 (έχασε στο ματς της Πορτογαλίας αλλά πήρε την πρόκριση), όμως στον επόμενο γύρο θα συναντήσει την... μεγάλη Νότιγχαμ Φόρεστ και εκεί θα σταματήσει η πορεία της Ευρώπης.

Οι επιλογές του για τον πάγκο

Στα επτά χρόνια που ο Μπάρλος βρισκόταν στην προεδρία της ΑΕΚ, στον πάγκο της ομάδας καθόντουσαν καταξιωμένοι τεχνικοί. Τα ονόματα τους ήταν λαμπρά και η πορεία τους στους ευρωπαϊκούς πάγκους, τεράστια. Το 1974 όπου ανέλαβε την ΑΕΚ ο Μπάρλος, μαζί του έφερε τον άνθρωπο που δημιούργησε την μεγάλη ομάδα της Εθνικής Ολλανδίας, που έφτασε ως τον τελικό του Μουντιάλ του περασμένου καλοκαιριού. Τον Φράντισεκ Φάντροκ. Ο Τσέχος τεχνικός έμεινε στο τιμόνι της Ενωσης για τρεις περιόδους και έδωσε την θέση του, στον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι έμεινε μία περίοδο στον πάγκο της ομάδας και κατέκτησε το νταμπλ, πριν αποχωρήσει και έρθει ο Φέρεντς Πούσκας. Ο Ούγγρος, αν και θα μπορούσε και αυτός να αναδειχθεί πρωταθλητής με την ΑΕΚ, όπου στο τέλος της χρονιάς πήρε το πρωτάθλημα, έφυγε στα μέσα της χρονιάς και διάδοχος του ήταν ο Ανδρέας Σταματιάδης.

Τα αστέρια που έφερε…

Ο Λουκάς Μπάρλος, ήταν ο... Φλορεντίνο Πέρεθ της εποχής. Ο Ισπανός πρόεδρος της Ρεάλ δεν λογαριάζει από χρήματα και ότι καλό... κυκλοφορεί στην αγορά, το φέρνει στην Μαδρίτη. Κάτι παρόμοιο και για το μέγεθος της ΑΕΚ, έκανε και ο «θείος Λουκάς». Τα μεγαλύτερα ονόματα που αγωνιζόντουσαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα έφερνε στην ΑΕΚ. Μαύρος, Νικολούδης, Αρδίζογλου, Ιντζόγλου, Δέδες, Σκρέκης, Στεργιούδας, Δομάζος. Ακόμα και τον Μίμη Παπαϊωάννου κατάφερε να μεταπείσει και να τον επαναφέρει στην ομάδα επειδή εκείνο τον καιρό απογοητευμένος από την αγωνιστική ανυποληψία της ΑΕΚ μέχρι να αναλάβει ο θείος Λούκας. Παίκτες όπως ο Βάγκνερ, ο Βιέρα αλλά και ο Τσανλάιντερ (μεγάλος αμυντικός χαφ της εποχής, που όμως έπαιξε μόλις δύο μήνες εξαιτίας κάποιου τραυματισμού που δεν τον άφησε να παίξει) ντύθηκαν στα «κιτρινόμαυρα» σκορπώντας ενθουσιασμό. Ομως ακόμα και σήμερα, η μεγαλύτερη μεταγραφή από την ξένη αγορά στην ιστορία της ομάδας, παραμένει ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, τον οποίο έφερε ο Μπάρλος από την Βελέζ Μόσταρ. Εκτός όμως από τις μεγάλες μεταγραφές του, πιστώνεται και τα ταλέντα που βγήκαν από την ομάδα, όπως οι Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής.

Το δάνειο για την Σκεπαστή

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ο Λουκάς Μπάρλος παίρνει την απόφαση για την κατασκευή της διόροφης εξέδρας, της περίφημης Σκεπαστής στην Νέα Φιλαδέλφεια. Το μέρος που πλέον θα φιλοξενούσε τους φανατικότερους οπαδούς της ομάδας (αν και όχι εξαρχής) και που θα έμενε μεταξύ ιστορίας αλλά και μύθου για τη φωνή, το παλμό, την εικόνα και τον «τρόμο» που προκαλούσε στους φιλοξενουμένους ήταν πλέον έτοιμο. Πήρε δάνειο ύψους 25 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιονική και την Λαϊκή τράπεζα, βάζοντας ως υποθήκη το σπίτι του στο Ψυχικό! Τα αγωνιστικά «εγκαίνια» έγιναν σε έναν αγώνα με τον Παναθηναϊκό που δεν ήταν νικηφόρος (0-1) στις 7 Οκτωβρίου του 1979. Ο Λουκάς Μπάρλος, με την Σκεπαστή, άφησε μία από τις ιστορικότερες κληρονομιές στην ομάδα, που πλέον όμως δεν υπάρχει.

Τρελαμένος με τον Ντέμη

Ο Μπάρλος, ως γνωστόν, πάντα λάτρευε τους επιθετικούς και έκανε τα πάντα για να έχει τους καλύτερους στην ΑΕΚ... Ο Θωμάς Μαύρος ήταν παιδί του, αλλά λίγα χρόνια αργότερα γνώριζε ακόμη έναν τέτοιο. Τον Ντέμη Νικολαΐδη. Τον Αύγουστο του '98 στο ματς με την Φερεντσβάρος στην Νέα Φιλαδέλφεια είδε την ΑΕΚ για τελευταία φορά από κοντά. Πριν το ματς μπήκε στα αποδυτήρια και εμψύχωσε τους παίκτες, ενώ αγκάλιασε τον Ντέμη. Λίγο αργότερα ο Ελληνας σέντερ φορ έβαζε τρία γκολ για να τον ευχαριστήσει... Ο Λουκάς Μπάρλος πίστευε πολύ στον Ντέμη. «Τρεις φορές Μαύρο...» τον είχε χαρακτηρίσει. «Είναι ΑΕΚτζής αλλά και μεγάλο ταλέντο. Μου αρέσει γιατί παίζει με πάθος και δύναμη. Είναι μεγάλο κεφάλαιο για την ΑΕΚ» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΔΩ....

ΑΕΚ Σ ΑΓΑΠΩ !!

Ο ΝΤΕΜΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΑΕΚ..ΟΛΕ..

ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ !!

AEK-QPR 3-0 ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ..

O NTEMHΣ ΣΦΥΡΑΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ...

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..

ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..
29 MAIOY 1453 ΚΩΝ-ΠΟΛΗ - 20-7-1974 ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ..ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ..!!

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ΕΔΩ Ο ΝΤΕΜΗΣ..ΛΕΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.

ΣΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ  ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.
ΔΕΞΙΑ ..ΤΑΚΗΣ ΚΑΣΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..
Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΑΣ...

ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..
Η ΟΠΑΔΙΚΗ...ΜΑΥΡΗ Ή ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ..VIDEO ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ VIDEO ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ..ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ..

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ !!

AEKΑΡΑ MIA ZΩΗ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ( ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ) ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΥΤΕΡ..

ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ 2002