Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
AEKΑΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ...ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

AEKΑΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ..

Παρασκευή, Ιουλίου 29, 2011

OYΓΚ..Ο ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΜΙΛΗΣΕ !! ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ..

Σε μια συνέντευξη που εύκολα χρησιμοποιείται σε σεμινάρια αγωγής παικτών και φιλάθλων, ο Τραϊανός Δέλλας απέδειξε ξανά γιατί θεωρείται «κόσμημα» για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Ο αρχηγός της ΑΕΚ δικαιολόγησε απόλυτα τον τίτλο του, εκφράζοντας -χωρίς μισόλογα- την άποψή του για όλα:


Απ’ την αλήθεια που πρέπει να «πει» η ομάδα στον κόσμο της, μέχρι την ανάγκη να ξαναμπεί πάνω από πρόσωπα.


Και απ’ την ευθύνη των παικτών για τη βία, μέχρι το «ξεπούλημα» των συναισθημάτων του κόσμου στο θέμα των στημένων.



Αναλυτικά η απολαυστική συνέντευξη του Δέλλα στο Τόπλιτσε:


- Θα μας κάνεις ένα σχόλιο για την προετοιμασία; Υπάρχουν στοιχεία που σου θυμίζουν κάτι από το πρόσφατο παρελθόν;


«Όπως έχω ξαναπεί, κάθε προετοιμασία είναι και μια καινούρια αρχή. Έτσι και φέτος, νομίζω ότι αν το δούμε έτσι -εγώ έτσι το βλέπω βασικά- κάνουμε μια καινούρια αρχή. Με νέους παίκτες, τον ίδιο προπονητή -που αυτό νομίζω παίζει το ρόλο του- αλλά με κοινές φιλοδοξίες για κάτι καλύτερο, για κάτι μεγαλύτερο. Αυτό θα το δούμε στην πορεία, αν μπορούμε να το καταφέρουμε ή όχι».


- Υπάρχει κάτι που σε κάνει αισιόδοξο ότι αυτό το «κάτι καλύτερο» θα έρθει;


«Δεν μπορείς να ξεκινάς μια χρονιά και να μην είσαι αισιόδοξος. Όλοι είμαστε αισιόδοξοι, βέβαια το αποτέλεσμα δεν ξέρουμε. Αυτό θα περιμένουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς να το δούμε, αν είναι θετικό ή αρνητικό. Είναι πολύ σημαντικό το πως βλέπει ο καθένας μας την κατάσταση. Αυτό που λέμε ότι “το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο”. Θα πρέπει να ξέρουμε την κατάσταση όπως είναι από πριν. Αν ήταν άδειο το βλέπεις σαν γεμάτο, κι αν ήταν γεμάτο το βλέπεις σαν μισοάδειο.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στην ΑΕΚ δεν μπορούμε να το διακρίνουμε. Μιλούσαμε για πράγματα που δεν ήταν εφικτά για να πραγματοποιηθούν. Πιστεύω ότι το έχουμε καταλάβει πλέον και ο κόσμος έχει καταλάβει τη δύσκολη θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ομάδα. Αυτό που μένει για εμάς είναι να μπορέσουμε να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε το κάτι παραπάνω.

Το κάτι παραπάνω είναι δύσκολο να το οριοθετήσεις όταν αγωνίζεσαι στην ΑΕΚ. Είναι δεδομένο ότι η ΑΕΚ πρέπει να πρωταγωνιστεί, πάντα πρέπει να πρωταγωνιστεί γιατί είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, αλλά δεδομένων των καταστάσεων και των περιστάσεων. Η ομάδα σίγουρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση αγωνιστική και οικονομική. Αλλά μέσα από τις δυσκολίες εμείς προσπαθούμε και η διοίκηση και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές να κάνουμε το καλύτερο δυνατό γι' αυτόν τον κόσμο. Γι' αυτόν τον κόσμο που στήριζε, στηρίζει και πιστεύω πως θα στηρίζει πάντοτε την ομάδα».


- Όσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι, τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ για να μην είναι και πάλι από νωρίς εκτός της διεκδίκησης του τίτλου;


«Νομίζω ότι τη δεδομένη στιγμή, αυτό που προσπαθούμε, αυτό που θέλει να μας περάσει και ο προπονητής, είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα, που αν δεν μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι -γιατί συμβαίνουν κι αυτά, πέρυσι η ομάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα γιατί είτε κερδίζαμε ένα παιχνίδι με τρία τέσσερα γκολ είτε χάναμε απρόσμενα ένα άλλο, αυτό πρέπει να το ισορροπήσουμε, να το βάλουμε σε μια ζυγαριά. Να είμαστε τουλάχιστον μια ομάδα -αυτό που είπαν κι άλλα παιδιά, όπως ο «Λύμπε»- που θα πουλά πολύ δύσκολα το τομάρι της. Σε αυτή τη βάση θα πρέπει να χτίσουμε την ομάδα, ώστε να κερδίζουμε παιχνίδια και βαθμούς. Το να είσαι 23 βαθμούς πίσω από τον πρώτο για μένα λέει πολλά, μιλώντας για την περσινή χρονιά. Αλλά και πάλι σας είπα ότι η περσινή χρονιά, ήταν μια πολύ δύσκολη σεζόν. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη θέση μας δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν».


- Φέτος στην ομάδα υπάρχουν πολλά περισσότερα νέα παιδιά σε σχέση με πέρυσι. Αισθάνεσαι ότι έχεις μια ευθύνη παραπάνω; Ότι έχεις έναν ρόλο περισσότερο; Βλέπουμε πως και ο προπονητής σου μεταφέρει εντολές για να τις μεταφέρεις με τη σειρά σου στους νεότερους.


«Όχι. Δεν πιστεύω ότι έχω έναν ρόλο παραπάνω στην ομάδα. Σε μία ποδοσφαιρική ομάδα, όλοι έχουμε τις ίδιες «ευθύνες», γιατί όλοι αγωνιζόμαστε γι' αυτή την ομάδα, σε όλους θα δοθεί η ευκαιρία για να αγωνιστούν σε αυτή την ομάδα. Το ότι μου μεταφέρει ο προπονητής κάποια πράγματα, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε μια καλύτερη επικοινωνία λόγω γλώσσας. Είναι διαφορετικό να μεταφέρει ένας προπονητής σε ένα παίκτη κάποια πράγματα και άλλο ένας παίκτης στον συμπαίκτη του. Γίνεται αντιληπτό λίγο διαφορετικά.

Από ‘κει και πέρα, όσον αφορά στους νέους παίκτες, τους δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία, σε αυτές τις συγκυρίες να μπορέσουν ν' αγωνιστούν σε αυτή την ομάδα και να καθιερωθούν. Από αυτούς εξαρτάται. Όχι από μένα. Ούτε από τον προπονητή ή κάποιον άλλο έμπειρο ποδοσφαιριστή. Απ’ αυτούς και μόνο εξαρτάται για το αν θα παίξουν στην ΑΕΚ.

Εγώ προσωπικά, με την εμπειρία που έχω -γιατί η εμπειρία η δικιά μου είναι η συσσώρευση των λαθών που έκανα πιο μικρός- διακρίνω ότι τα λάθη που κάνουν αυτά τα παιδιά οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας. Όλα αυτά λοιπόν εγώ προσπαθώ να τα συνδυάσω, να τα μεταφέρω σε αυτούς, ώστε να μην κάνουν λάθη που έκανα όταν ήμουν μικρότερος. Υπάρχουν παιδιά που αυτό το καταλαβαίνουν. Υπάρχουν κάποια άλλα που δεν το καταλαβαίνουν. Από αυτό πιστεύω -όχι επειδή είναι δική μου άποψη- θα καθοριστεί η πορεία τους στο ποδοσφαιρικό μέλλον».


- Την περσινή σεζόν είχες 36 συμμετοχές, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Θέλω να μου πεις αν μπορούμε να περιμένουμε και φέτος κάτι ανάλογο...


«Αν θυμάσαι καλά, και πέρυσι στην προετοιμασία με είχες ρωτήσει κάτι ανάλογο. Ήταν και η τελευταία φορά που μίλησα (γέλια). Είχα πει ότι δεν ξέρω και δεν είμαι εδώ για να πω ότι θα παίξω, πέντε, δέκα ή δεκαπέντε παιχνίδια, όπως παρουσιαζόταν ή όπως παρουσιάζεται ακόμα και τώρα. Εγώ είμαι εδώ για να βοηθήσω είτε στο ένα είτε στα πενήντα παιχνίδια. Μακάρι να είμαι γερός και να βοηθήσω και στα πενήντα.

Βρίσκομαι στην ομάδα και όπως όλοι όσοι βρίσκονται στην ομάδα και σέβονται τους εαυτούς τους, κάνουν στο εκατό τοις εκατό αυτό που τους ζητάει ο προπονητής τους. Σε καμία ομάδα δεν ήμουν ποτέ ο παίκτης που έλεγε ότι θέλω να παίζω. Όταν θα παίξω θα δώσω το εκατό τοις εκατό. Όταν δεν θα παίξω δεν θα δημιουργούσα πρόβλημα. Η δική μου φιλοσοφία είναι αυτή. Άλλος ποδοσφαιριστής συνηθίζει να κατεβάζει... μούτρα, άλλος δεν θέλει να κάνει προπόνηση. Θέλω να πιστεύω ότι η δική μου φιλοσοφία είναι η σωστή. Όταν θα παίζεις θα δίνεις το εκατό τοις εκατό και όταν δεν παίζεις θα βοηθάς την ομάδα, δουλεύοντας πιο πολύ. Γιατί για να μην παίξεις θα υπάρχει κάποιος λόγος.

Είτε έχεις υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα, είτε δε χωράς στο σύστημα του προπονητή, είτε δε δουλεύεις καλά στην προπόνηση. Υπάρχουν χίλιοι λόγοι. Το πως βλέπει ο καθένας το ποδόσφαιρο, είναι... άλλου παπά Ευαγγέλιο. Η δική μου φιλοσοφία είναι αυτή. Όταν δεν παίζω προσπαθώ να δω γιατί δεν παίζω. Ψάχνω μέσα μου πρώτα. Κάνω σωστά τις ασκήσεις, εκτελώ σωστά τις εντολές; Αν αντιληφθώ ότι όντως τα κάνω σωστά όλα, θα πρέπει να μιλήσω με τον προπονητή. Είναι βασικό στοιχείο για έναν ποδοσφαιριστή να έχει το γνώθι σαυτόν. Έπαιξα καλά; Δεν έπαιξα; Να μην περιμένω την άλλη ημέρα από τις εφημερίδες ή το ραδιόφωνο να δω τι έκανα.

Εγώ ξέρω αν έπαιξα καλά ή όχι. Αυτά παίζουν ρόλο στο πως ένας ποδοσφαιριστής μπορεί να βλέπει τα πράγματα μέσα από τις δυσκολίες που έχει μια ομάδα. Εγώ τους ποδοσφαιριστές τους βλέπω μέσα στις δυσκολίες. Που προσπαθούν να επωμιστούν τις ευθύνες για να μπορέσουν να βγάλουν την ομάδα από το αδιέξοδο. Όχι που προσπαθούν να διαχωριστούν από την υπόλοιπη ομάδα, δηλαδή «εγώ να είμαι καλά και εσείς να πάτε να γ...» ή «εγώ κέρδισα, εσείς χάσατε».

Αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να είναι το μυστικό της φετινής ΑΕΚ. Να μπούμε στη λογική της ομάδας. Το εμείς είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και βγήκαμε από πολύ δύσκολες καταστάσεις πέρυσι, γιατί πιστεύω μπορέσαμε και κρατήσαμε -τουλάχιστον τα παιδιά που είναι πιο έμπειροι- αυτή τη λογική. Δεν θέλω να διαχωρίσω τους παίκτες σε Έλληνες και ξένους. Ξέρω πως είναι μιας και έχω παίξει στο εξωτερικό. Όμως οι Έλληνες έχουν περισσότερη συναίσθηση της κατάστασης που βρίσκεται η ομάδα. Γιατί ζουν στην Ελλάδα, ακούν, διαβάζουν, επηρεάζονται. Όλα αυτά λειτουργούν διαφορετικά στο μυαλό ενός Έλληνα και ενός ξένου.

Ο Φερέρ μας έλεγε, θυμάμαι, ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχεις τον έλεγχο των συναισθημάτων σου». Δηλαδή, όταν χάνεις να μην χώνεσαι κάτω από τη γη, όταν κερδίζεις να μην χάνεσαι στα σύννεφα. Ακόμα και εκεί πρέπει να έχεις έλεγχο. Να μπορείς να είσαι σε μια flat κατάσταση. Αυτή η κατάσταση θα φέρει εσωτερική ισορροπία για τον καθένα ξεχωριστά και κατ' επέκταση σε όλη την ομάδα. Φανταστείτε μια ομάδα που χάνει, να μην μπορεί να κάνει προπόνηση, να μην μπορεί να λειτουργήσει και δεν θα μπορεί να σηκώσει το κεφάλι, και φανταστείτε μια ομάδα που θα κερδίζει και θα είναι όλοι... τρα λα λι, τρα λα λο.

Γι' αυτό και το ποδόσφαιρο είναι πάρα πολύ δύσκολο άθλημα. Όσο κι αν φαίνεται στους απ' έξω ότι είναι εύκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο μετά από κάθε παιχνίδι να επαναφέρεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια κατάσταση ώστε να μπορείς να συγκεντρωθείς για το επόμενο παιχνίδι. Να φύγεις από την ευφορία αν έχεις κερδίσει, να φύγεις από την απογοήτευση αν έχεις χάσει, να βάλεις ξανά το μυαλό σου να συγκεντρωθεί, να κάνεις σωστή προπόνηση, να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για το επόμενο παιχνίδι, ώστε να είσαι «καθαρός» για το επόμενο ματς.

Τα παιχνίδια είναι πολλά, είναι πενήντα παιχνίδια. Υπάρχουν περίοδοι που κάθε δύο ημέρες είσαι στο ξενοδοχείο. Όλες αυτές τις εναλλαγές αν μπορέσεις να τις κοντρολάρεις, αν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές λειτουργούν έτσι, σαν σύνολο έχεις περισσότερες πιθανότητες να πας μπροστά».


- Θεωρείς ότι την περσινή σεζόν υπήρχαν κάποιοι που διαχώριζαν τη θέση τους από την ομάδα;


«Πέρυσι υπήρχε από τα media, τον κόσμο μια διάθεση να κριτικάρονται οι παίκτες γιατί τη μία η απόδοσή τους ήταν ψηλά, την άλλη χαμηλά, την άλλη μέτρια. Παίζει ρόλο αυτό που σας είπα πριν. Αυτά τα παιδιά δεν είχαν έλεγχο των συναισθημάτων τους. Όταν ένα παιχνίδι τους πήγαινε άσχημα, χάνονταν για τα επόμενα δύο, τρία. Όταν πήγαιναν σε ένα, δύο παιχνίδια καλά, τους χάναμε γιατί ήταν... αλλού για αλλού. Η ομάδα γενικά της ΑΕΚ δεν έχει κακά παιδιά, δεν έχει κακούς χαρακτήρες. Και πάνω σε αυτούς τους χαρακτήρες πρέπει να δουλέψουμε. Στο φιλότιμο, στην ψυχή αυτών των παιδιών. Νομίζω ότι τα ωραιότερα πράγματα κατακτούνται μέσα από τις δυσκολίες.

Σε μια δύσκολη κατάσταση -όπως είναι τώρα στην ΑΕΚ- που παλεύουν όλοι πραγματικά, η διοίκηση που κάνει πολύ μεγάλο αγώνα, ο κόσμος που στηρίζει την ομάδα, προσπαθεί μέσω των Supporters, των διαρκείας, συνυπολογίζοντας την οικονομική κρίση που υπάρχει. Τα πράγματα δυσκολεύουν όλο και περισσότερο. Το να κατακτήσεις κάτι, να φτάσεις κάπου μέσα από εμπόδια είναι πάρα πολύ ωραίο. Πιο όμορφο από το να τα έχεις όλα απλωμένα, στρωμένα». 


OΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ www.aek365.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΔΩ....

ΑΕΚ Σ ΑΓΑΠΩ !!

Ο ΝΤΕΜΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΑΕΚ..ΟΛΕ..

ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ !!

AEK-QPR 3-0 ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ..

O NTEMHΣ ΣΦΥΡΑΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ...

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..

ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..
29 MAIOY 1453 ΚΩΝ-ΠΟΛΗ - 20-7-1974 ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ..ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ..!!

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ΕΔΩ Ο ΝΤΕΜΗΣ..ΛΕΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.

ΣΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ  ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.
ΔΕΞΙΑ ..ΤΑΚΗΣ ΚΑΣΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..
Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΑΣ...

ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..
Η ΟΠΑΔΙΚΗ...ΜΑΥΡΗ Ή ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ..VIDEO ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ VIDEO ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ..ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ..

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ !!

AEKΑΡΑ MIA ZΩΗ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ( ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ) ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΥΤΕΡ..

ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ 2002