Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
AEKΑΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ...ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ

AEKΑΡΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΝΟΜΑΤΑ..

Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2013

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ..


Το aek365 σας είχε αποκαλύψει το ταξίδι του Δημήτρη Μελισσανίδη στο Τορίνο, προκειμένου να επισκεφτεί το νέο γήπεδο της Γιουβέντους. Ο Τίγρης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του Juventus Stadium, ενώ συνομίλησε με τον επικεφαλής της σχεδίασης του έργου, τον Τζίνο Τζαβανέλα, ο οποίος του ανέπτυξε την φιλοσοφία με την οποία κτίστηκε το νέο σπίτι της Juve και την τεχνοτροπία της κατασκευής.
Στο διάστημα που ακολούθησε ο Δημήτρης Μελισσανίδης διατήρησε επαφή με τον Ιταλό αρχιτέκτονα και του ανέλυσε και εκείνος από την πλευρά του την κεντρική του ιδέα όσον αφορά τα «θέλω» του για τη σχεδίαση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Όπως αποδείχθηκε, η φιλοσοφία των δύο ανδρών ταίριαξε απόλυτα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τον στόχο και τον «προσανατολισμό» που θα πρέπει να έχει το νέο σπίτι της Ένωσης και αυτή τη στιγμή ο Τζαβανέλα είναι το μεγάλο φαβορί για να αναλάβει το έργο...
Ποιος είναι ο Τζαβανέλα
Το πρώτο στοιχείο που κέρδισε τον Τίγρη, ήταν η βαθιά γνώση του Ιταλού αρχιτέκτονα για το αντικείμενο και το... μπακ απ του. Ποιος είναι ο Τζαβανέλα; Γεννήθηκε στο Τορίνο τον Νοέμβριο του 1944. Σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στη Φλωρεντία και αποφοίτησε το 1969. Από το 1970 είναι μέλος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, ενώ στις αρχές εκείνης της δεκαετίας ίδρυσε την GAU. Το 1986 άνοιξε και γραφείο με έδρα τη Ρώμη και άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική αθλητικών έργων. Όλα αυτά τα χρόνια η GAU αποτελεί αρχιτεκτονική εταιρεία που ανέπτυξε σημαντικά έργα, όπως το τελικό σχέδιο του Delle Alpi (προηγούμενη έδρα της Γιουβέντους) και το Palasport του Μιλάνου. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, σχεδίασε σε συνεργασία με την COL τις υποδομές φιλοξενίας του Σαν Σίρο, αλλά και των γηπέδων σε Κάλιαρι και Παλέρμο.
Σε εκείνη τη φάση ο Τζαβανέλα άρχισε να αναπτύσσει διεπιστημονική συνεργασία με ειδικούς στην αθλητιατρική, με πεπειραμένους προπονητές και ειδικούς στο μάνατζμεντ αθλητικών εγκαταστάσεων, κάνοντας εργασία που είχε βάση έργα τα οποία θα αποσκοπούν στη μέγιστη άνεση τόσο των αθλητών όσο και των θεατών, έχοντας παράλληλα πάντα σε πρώτη γραμμή και τα ζητήματα ασφαλείας. Στα τέλη της δεκαετίας του 90' κέρδισε και το πρώτο του βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για την σχεδίαση του αθλητικού κέντρου που φιλοξένησε τους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας (2001).
Το 1998, για λογαριασμό της LNP, επέβλεψε όλα τα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία, με έμφαση στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Το 2000, και πάλι για λογαριασμό της LNP επέβλεψε τα στάδια που φιλοξένησαν το Euro Ολλανδίας-Βελγίου. Το 2006 ήταν ο επικεφαλής του σχεδιασμού του νέου γηπέδου της Γιουβέντους. Το μεγάλο έργο με το οποίο καταπιάνεται αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου της Ρόμα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει σχεδιάσει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις και σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης (ακόμη και στο Ιράκ!).
Γιατί «κερδίζει» τον Τίγρη
Ο λόγος που ο Τζίνο Τζαβανέλα έχει κερδίσει πολλούς πόντους στα μάτια του Μελισσανίδη, είναι το κοινό όραμα όσον αφορά τη σημασία ενός γηπέδου τόσο για την ομάδα που φιλοξενεί, όσο και για την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ο Ιταλός ήταν από τους πρώτους αρχιτέκτονες στον κόσμο που αντιμετώπισε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όχι ως έναν τόπο συγκέντρωσης οπαδών για δύο ώρες κάθε Κυριακή, αλλά ως ένα σημείο αναφοράς για ένα κλαμπ και μια περιοχή, σε πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο. Όλη η φιλοσοφία του περικλείεται στην εξής φράση: «Η ιδέα μου για το στάδιο βασίζεται στην αρχαία αγορά. Ένα μέρος συνάθροισης και πολιτισμού. Ένα κοινό μοίρασμα ενός μεγάλου χώρου για να παίρνεις ευχαρίστηση και ευεξία. Που πηγαίνει πέρα από τον αγώνα. Ο αγώνας διαρκεί δύο ώρες, αλλά αυτές οι κατασκευές μπορούν να έχουν ζωή κάθε μέρα, για όλο το χρόνο».
Ακριβώς αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας του Δημήτρη Μελισσανίδη για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Το 2005, παρουσιάζοντας το τότε σχέδιο της Αγιάς Σοφιάς είχε μιλήσει για το «Πατριαρχείο του Ποδοσφαίρου και του Αθλητισμού». Το όραμα του Τίγρη είναι ένα γήπεδο που θα εκφράζει τον πολιτισμό και τις ρίζες που ακολουθούν την ΑΕΚ. Ένα στάδιο που από τις εξέδρες, μέχρι και τους περιβάλλοντες χώρους του θα αποπνέει όλα όσα αντιπροσωπεύουν την ΑΕΚ και θα αποτελεί ένα σημείο συγκέντρωσης των ανθρώπων που τους εκφράζουν αυτές οι αρχές, κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Ένα γήπεδο που θα φιλοξενεί την ποδοσφαιρική ΑΕΚ με όλες τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές, αλλά παράλληλα θα διαθέτει μουσείο της προσφυγιάς, χαμάμ, ακόμη και στιλβωτήριο!
Και για ένα τέτοιο έργο, με «πηγή» έμπνευσης την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το τελειότερο αρχιτεκτονικό της δημιούργημα, την Αγιά Σοφιά, είναι λογικό να τον έχει «κερδίσει» ένας άνθρωπος που από το χέρι του έχουν «γεννηθεί» τα σχέδια για μερικά από τα σημαντικότερα γήπεδα της Ευρώπης (και όχι μόνο), ενώ παράλληλα έχει σχεδιάσει την αναμόρφωση ολόκληρων περιοχών, κάθε λογής κτίρια, ακόμη και συγκρότημα Βουδιστικού μοναστηριού στην Τοσκάνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΕΔΩ....

ΑΕΚ Σ ΑΓΑΠΩ !!

Ο ΝΤΕΜΗΣ ΦΩΝΑΖΕΙ ΑΕΚ..ΟΛΕ..

ΚΙΤΡΙΝΟΜΑΥΡΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ !!

AEK-QPR 3-0 ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ..

O NTEMHΣ ΣΦΥΡΑΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ...

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..

ΑΓΙΑ  ΣΟΦΙΑ..ΤΟ ΜΕΓΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ..
29 MAIOY 1453 ΚΩΝ-ΠΟΛΗ - 20-7-1974 ΚΥΠΡΟΣ ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΝΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ..ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ..!!

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ANΤΩΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΑΕΚΤΖΗΔΕΣ

ΕΔΩ Ο ΝΤΕΜΗΣ..ΛΕΕΙ ΑΕΚ !!

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ THΣ ΑΕΚΑΡΑΣ ΜΑΣ.....

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.

ΣΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ ΕΝΑΣ ΑΓΝΟΣ ΦΙΛΑΘΛΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ  ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔ.
ΔΕΞΙΑ ..ΤΑΚΗΣ ΚΑΣΠΑΡΗΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..

MIA AΠΟ ΤΙΣ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΑΣ..
Η ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΑΣ...

ΤΑ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..

AΛΛΗ ΜΙΑ ΜΠΛΟΥΖΑ ΜΑΣ..
Η ΟΠΑΔΙΚΗ...ΜΑΥΡΗ Ή ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ..

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ..VIDEO ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ VIDEO ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΞΕΧΑΣΤΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ..ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ..

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ !!

AEKΑΡΑ MIA ZΩΗ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..

Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΜΠΛΟΥΖΑ..ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ..!! ΣΤΕΛΛΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ..
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΕΘΗ( ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΑ ) ΚΑΙ ΣΕ ΦΟΥΤΕΡ..

ΑΕΚ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ 2002